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WHAT YOU NEED TO KNOW

The federal law and regulations for substance use disorder treatment records, 42 CFR Part 2 (also known as 
“Part 2”) protect the privacy and security of records created by certain federally assisted programs for SUD 
treatment. This resource provides information about how Part 2 applies to information that may be shared 
with Prescription Drug Monitoring Programs (PDMPs).  
	

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING 42 CFR PART 2

🅠   What is 42 CFR Part 2?

🅐   The federal law and regulations, 42 USC 290dd-2 and 42 CFR Part 2 (known as “Part 2”), are the federal privacy 
         protections for substance use disorder (SUD) treatment information. 
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🅠   Who must follow Part 2? 

🅐   Part 2 applies to “Part 2 programs” – individuals and entities that are federally assisted and meet the definition of 
         a “program.” 42 CFR § 2.11. Examples of being “federally assisted” include being a certified Medicaid/Medicare 
         provider, being a non-profit, receiving federal funds, or being licensed to prescribe or dispense methadone or 
         buprenorphine. Examples of “programs” include stand-alone inpatient or outpatient SUD treatment providers, the 
         SUD treatment unit in an FQHC, or an outpatient SUD treatment wing of a hospital. Not all providers who prescribe 
         medication for opioid use disorder (MOUD), such as office-based opioid treatment (OBOT) providers, are Part 2 
         programs.  
CONSENT 

	 For More Information about who must follow Part 2, please see the following CoE-PHI Resources:
	 CoE-PHI Decision Tree- I Provide SUD Services in an FQHC: Does Part 2 Apply to Me?
	 CoE-PHI InFocus Brief- Prescribing Medication Assisted Treatment (MAT) in a General Medical Facility

Recipients of Part 2-protected information must also protect that information according to Part 2. They are called “lawful holders.” 

🅠   What does Part 2 protect? 

🅐   Part 2 protects the privacy and security of information that reasonably identifies an individual as seeking or receiving 
         SUD treatment from a Part 2 program, including name, date of birth, and treatment records such as prescription 
         information.

🅠   Does 42 CFR Part 2 require patient consent before you disclose the information?

🅐   As a general rule, 42 CFR Part 2 requires patients to authorize most disclosures by signing a written consent, except 
         in limited circumstances.

🅠   Is there a difference between HIPAA and 42 CFR Part 2? 

🅐   Yes. HIPAA protects the privacy and security of general health information and applies to covered entities (healthcare 
         providers, health plans, healthcare clearinghouses) and business associates. The purpose of HIPAA is to protect 
         health data integrity, confidentiality, and accessibility. HIPAA permits disclosures without patient consent for 
         treatment, payment, and healthcare operations.

         42 CFR Part 2 protects the privacy and security of records identifying individuals as seeking or receiving SUD 
         treatment from a “Part 2 program.” The purpose is to encourage people to enter and remain in SUD treatment by 
         guaranteeing confidentiality. The regulation requires patient consent for most disclosures, including for treatment, 
         payment, and healthcare operations, with limited exceptions.

🅠   Did the CARES Act amend 42 CFR Part 2 privacy regulations to be the same as HIPAA privacy requirements?

🅐   No. The CARES Act amended the SUD privacy law to permit certain redisclosures of information for treatment, 
         payment, and healthcare operations, but the patient’s initial written consent is still required. The impact of the 
         CARES Act changes will depend largely on future rulemaking to amend 42 CFR Part 2. SAMHSA announced that it is 
         planning to release its notice of proposed rulemaking later in 2021. 

https://coephi.org/sites/default/files/I%20provide%20SUD%20services%20in%20an%20FQHC.pdf
https://s3.amazonaws.com/files.formstack.com/uploads/1959594/31741026/623496019/31741026_prescribing_mat_in_a_general_medical_facility.pdf
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING PRESCRIPTION DRUG MONITORING PROGRAMS

🅠   Does 42 CFR Part 2 permit Part 2 programs to report data to PDMPs?

🅐   Yes. A Part 2 program or lawful holder is permitted to report protected records (e.g., SUD medication prescribed
        or dispensed) to the applicable PDMP if required by state law, and if the patient consents. The Part 2 program or 
        lawful holder must obtain patient consent to disclose records to a PDMP under § 2.31 prior to reporting of such 
        information. 42 CFR §2.36.

🅠   When PDMPs receive Part 2-protected records, is the PDMP required to follow 42 CFR Part 2?

🅐   Yes. Upon receipt of records from a Part 2 program, a PDMP becomes a lawful holder and is required to protect
        those records according to Part 2’s privacy and security requirements. This means that the PDMP may only use and 
        re-disclose the records as permitted by Part 2.

🅠   Is there any state that currently requires Part 2 programs to report dispensations to PDMPs?

🅐   Some state laws may already apply to opioid treatment programs (OTPs), and other states are contemplating
        passing such laws. However, it is unknown where any state’s PDMP currently has the ability to segment patient 
        data in order to protect records as required by Part 2, particularly with respect to access by law enforcement.  

🅠   According to 42 CFR Part 2, how must PDMPs protect Part 2 data?

🅐   As a lawful holder of 42 CFR Part 2 data, the PDMP must:
1. Comply with 42 CFR Part 2’s restrictions on re-disclosure (42 CFR § 2.13),
2. Protect security of records (42 CFR § 2.16), and
3. Only release records to law enforcement with a Part 2-compliant court order (42 CFR § 2.65).

SAMHSA has not yet issued any guidance addressing PDMP compliance with Part 2 data.

🅠   If a patient consents to a disclosure of their Part 2 records to their state’s PDMP, does that allow the PDMP to share
        the patient’s data with another state?

🅐   No. The PDMP may not re-disclose Part 2 protected records without patient consent.

🅠   If state law permits, but does not require, OTPs to report information to the PDMP, does it violate 42 CFR Part 2 for
        the OTP to share the patient records with the PDMP, as long as they have the patient’s signed consent? 

🅐   Yes. OTPs may only report information with patient consent if required by state law, 42 CFR § 2.36.

🅠   Does it violate 42 CFR Part 2 for an OTP to share ALL its patient records with the PDMP, including records of patients
        who did not consent?

🅐   Yes. This violates 42 CFR Part 2 because the OTP must have written patient consent from each individual patient
        before sharing records with the PDMP (42 CFR § 2.36). Even if state law does not require written patient consent,  
        42 CFR Part 2 does. Even if state law requires a disclosure prohibited by 42 CFR Part 2, Part 2 takes precedent 
        because it is the federal law and a stricter standard. 42 CFR §2.20. 

🅠   Does 42 CFR Part 2 apply to prescriptions for MOUD that are dispensed at a retail pharmacy?

🅐   No. Since the pharmacy is not a 42 CFR Part 2 program, Part 2 does not apply.
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🅠   If a PDMP already follows the HIPAA Privacy and Security Rules for its records, does the PDMP need to adjust any of 
        its security protocols for the 42 CFR Part 2 data?

🅐   Yes. The PDMP needs to adjust its security protocols, but only for the Part 2 records it receives from the OTPs 
        (42 CFR § 2.12). The PDMP is now a lawful holder (42 CFR § 2.13). 42 CFR Part 2 requires lawful holders to follow 
        the security protocols in 42 CFR § 2.16 for the protected Part 2 records only. 

        HIPAA security compliance is a good first step, but not sufficient. In particular, PDMPs must have formal policies 
        and procedures to protect against uses and disclosures of Part 2 records, if such use or disclosure would violate 
        Part 2. 

🅠   Is it important for a PDMP to keep track of which records are protected by 42 CFR Part 2? 

🅐   Yes. Once the PDMP receives a Part 2 record, the PDMP becomes a lawful holder and must comply with 42 CFR 
         Part 2 privacy and security protections. 

🅠   How is a PDMP notified when a patient revokes their consent?

🅐   SAMHSA has not issued guidance that specifically addresses PDMP procedures. 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING LAW ENFORCEMENT

🅠   When may a PDMP release a Part 2 record to a law enforcement entity?

🅐   PDMPs may only disclose records if law enforcement produces a court order that meets the requirements of 
        42 CFR § 2.65. A warrant, subpoena, or certificate of open investigation is not sufficient to authorize disclosure of 
        Part 2-protected records (42 CFR §§ 2.12(b), 2.13). 

🅠   May a PDMP disclose Part 2 records to law enforcement if their state law allows law enforcement entities access to 
        PDMP data without a subpoena or court order?

🅐   No. A PDMP must follow the more stringent federal law and only provide Part 2 records pursuant to a Part 2
        compliant court order. 

🅠   What are the procedural requirements for a Part 2 court order?

🅐   There must be adequate notice to the record holder (i.e., PDMP) from law enforcement requesting the records. 
        Upon notification, the record holder has opportunity to appear and be heard before a judge and the record holder 
        can be represented by counsel independent of applicant. The hearing is held in judge’s chambers (not open court) 
        to protect the patient’s privacy. Following the hearing, the judge makes the determination to issue the court order.

🅠   What findings must a court make in order to issue a 42 CFR Part 2 court order?

🅐   The court order must make all the following findings:
1.   Crime alleged is “extremely serious” which is defined as a crime which causes or directly threatens loss of 
      life or serious bodily injury including homicide, rape, kidnapping, armed robbery, assault with a deadly      
      weapon, and child abuse and neglect
2.   There is a reasonable likelihood that records will be substantially valuable to the investigation
3.   Other ways of obtaining the information are not available
4.   Public interest outweighs the potential injury to the patient
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        Disclosure and use are limited to the minimum necessary for the investigation and limited to the extremely serious 
        crime specified in application.

🅠   According to some state laws, law enforcement may only access PDMP  records when investigating violations of 
        controlled substances laws. Do these types of violations meet the definition of “extremely serious”?  

🅐   SAMHSA has not issued guidance that specifically addresses Part 2 records being disclosed to a PDMP housed in 
        a law enforcement agency. 

	 For More Information

Resources
This resource is one of many that are available within the Center of Excellence for Protected Health Information’s 
resource library, which can be found at coephi.org.

Request Technical Assistance
You can request brief, individualized technical assistance and join our mailing list for updates, including news about 
the publication of new resources and training opportunities, here.

	
	 Disclaimer

Resources, training, technical assistance, and any other information provided through the Center of Excellence for Protected Health Information do not constitute legal advice. For legal advice, 
including legal advice on other applicable state and federal laws, please seek out local counsel.

This resource was supported by SAMHSA of the U.S. Department of Health and Human Services (HHS) as part of a financial assistance award totaling $5,000,000 with 100 percent funded by 
SAMHSA/HHS. The contents are those of the author(s) and do not necessarily represent the official views of, nor an endorsement, by SAMHSA/HHS, or the U.S. Government.

https://www.coephi.org/
https://www.coephi.org/technical-assistance



